Η μαγεία των αριθμών Νο. 2

Ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων που θα διατεθούν στην Ελλάδα την περίοδο 2007-2013 (αν και το ορθό θα ήταν να πούμε 2008-2013, αφού κοντεύουν Χριστούγεννα). Το νέο Δ’ ΚΠΣ θα φτάσει στο ύψος των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή κατά ετήσιο μέσο όρο (δια 6, δηλαδή) περίπου τα 3,3 δις ευρώ. Στους προϋπολογισμούς των έργων που θα περιλάβει θα υπάρξει εθνική συμμετοχή περίπου 8,5 δις ευρώ για την εξαετία, αν δεχτούμε την αναλογία 70/30 ως τη συνήθη σύμφωνα με την εμπειρία του παρελθόντος. 1,4 δις το χρόνο θα διαθέσει, δηλαδή το ελληνικό κράτος για τα έργα στήριξης της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, ψηφιακής σύγκλισης, μεταφορών, περιβάλλοντος, βελτίωσης απασχολησιμότητας και ανάπτυξης της περιφέρειας που θα περιληφθούν στο πρόγραμμα.

Αλιεύουμε από τον Τύπο των τελευταίων ημερών ορισμένους ακόμη αριθμούς:

12,38 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα χρωστά το κράτος στο ΙΚΑ στο τέλος του 2008. Από αυτά, 1,5 δις ευρώ θα αφορούν καθυστέρηση εργοδοτικών εισφορών του κράτους ως εργοδότη (τρέμετε συμβασιούχοι!).

5 δις ευρώ ετησίως φτάνουν οι ειδικοί λογαριασμοί των υπουργείων, τα ποσά εκείνα δηλαδή που κατανέμονται με υπουργική απόφαση και χωρίς περαιτέρω δικαιολόγησή τους ή καταγραφή στον εγκρινόμενο από το κοινοβούλιο ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

500 εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει το κράτος το 2008 για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το ταμείο ενίσχυσης των φτωχών δηλαδή.

26,74 δισεκατομμύρια ευρώ θα κοστίσει συνολικά το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας για την περίοδο 2006-2015, ήτοι 2,67 δισεκατομμύρια ετησίως κατά μέσο όρο.

Πάνω από 4,5 δις ευρώ κέρδη σημείωσαν οι ελληνικές τράπεζες από τον Γενάρη. 1,3 δις ευρώ είναι τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2007.

Σχολιάστε

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close