Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους

Ενώ οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας προχωρούν σε συντονισμένες κινητοποιήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις φυλακές, με βάση αυτή τη λίστα αιτημάτων, το γραφείο τύπου του υπουργείου δικαιοσύνης δίνει νέο νόημα στη λέξη «πρωτοβουλία».

Το παλιό καλό λεξικό του Τριανταφυλλίδη, όμως, άλλα λέει:

πρωτοβουλία η [protovulía] O25 : 1α. ενέργεια που οφείλεται στην προσωπική κρίση και βούληση αυτού που ενεργεί και που δεν είναι αποτέλεσμα επηρεασμού ή καταναγκασμού: ~ των δημοτικών αρχών άρχισε εκστρατεία καθαριότητας. O Γενικός Γραμματέας του OHE ανέλαβε ειρηνευτική ~ στη Mέση Aνατολή. Πήρε την ~ να οργανώσει μια γιορτή. Πρέπει να δίνουμε / να αφήνουμε ~ / πρωτοβουλίες στο παιδί, τη δυνατότητα να ενεργήσει μόνο του. H ~ για τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το δικαίωμα. || η αρχική ιδέα και το πρώτο βήμα για την πραγματοποίησή της: O θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Eυρώπης ήταν ελληνική ~. β. (οικον.) ιδιωτική ~, η ελευθερία που παρέχει το κράτος στους ιδιώτες να αναπτύξουν οικονομικές δραστηριότητες, χωρίς κρατική εξάρτηση, υποστήριξη ή περιορισμούς. γ. η ικανότητα που έχει κάποιος να αποφασίζει και να ενεργεί μόνος του: Aναπτύσσω την ~ του παιδιού. Eίναι άνθρωπος με / χωρίς ~. 2. εκδήλωση, έργο που είναι αποτέλεσμα κάποιας πρωτοβουλίας: Tέτοιες ωραίες / αξιέπαινες πρωτοβουλίες πρέπει να υποστηρίζονται. [λόγ. πρωτο- + βουλ(ή) -ία]

Πλάκα έχει να διαβάσετε επίσης ένα περσινό ποστ.

3 σκέψεις σχετικά με το “Όταν οι λέξεις χάνουν το νόημά τους

  1. Από τέτοιες «πρωτοβουλίες», απλές υποσχέσεις επί χάρτου δηλαδή, οι φυλακισμένοι της χώρας χορτάσανε με τον χειρότερο τρόπο, με αποτέλεσμα σήμερα να αναλογεί 1τμ για κάθε φυλακισμένο στις Ελληνικές φυλακές.

    Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και με τόσο ανάλγητη κρατική μηχανή θα έχουμε σίγουρα νεκρούς απεργούς πείνας. Εμείς θα διασφαλίσουμε ώστε για τις ανθρώπινες θυσίες που θα γίνουν θα πληρώσουν οι ιθύνοντες και τελικά θα γίνουν δεκτά τα αιτήματα των φυλακισμένων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close