Ωραίοι τύποι στο βήμα της Βουλής

Δεν ασχολούμαι συνήθως με τη δεξιά, αλλά διαβάζω τώρα στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος την περίληψη της τοποθέτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή περί του μεταναστευτικού.

Λέει, λοιπόν, σύμφωνα με την σύνοψη της εφημερίδας (η υπογράμμιση δική μου):

Μιλώντας για το πρόβλημα με την ψήφο των μεταναστών από μη ευρωπαϊκές χώρες, στις δημοτικές εκλογές, το οποίο, όπως επισήμανε «έχει απορριφθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων: Κάποιοι που ψηφίζουν παντού και κάποιοι που ψηφίζουν σε ορισμένες εκλογές μόνο. Κάποιοι που έχουν το δικαίωμα των εκλέγειν και εκλέγεσθαι και κάποιοι – «υποδεέστεροι» – που έχουν μόνο το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά όχι του εκλέγεσθαι. Δεν μπορεί κάποιοι να μπορούν να εκλεγούν σύμβουλοι ή πρόεδροι του δημοτικού συμβουλίου ή δήμαρχοι, και κάποιοι άλλοι να μπορούν να εκλεγούν μόνον δημοτικοί σύμβουλοι. Ούτε είναι δυνατό κάποιος αιρετός αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης, που διαχειρίζεται πόρους του τόπου μας, να μην μπορεί να ψηφίζει στις εθνικές εκλογές» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ας διαβάσουμε το άρθρο 55 εδάφιο 1 του ισχύοντος Συντάγματος:

Για να εκλεγεί κανείς βουλευτής απαιτείται να είναι Έλληνας πολίτης, να έχει τη νόμιμη ικανότητα να εκλέγει και να έχει συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της εκλογής.

Και το άρθρο 51 εδάφιο 3:

Οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει. Ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

Και το άρθρο 28 εδάφιο 1 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα:

Δήμαρχος, πρόεδρος Κοινότητας, δημοτικός ή κοινοτικός σύμβουλος, σύμβουλος δημοτικού διαμερίσματος, τοπικός σύμβουλος ή πάρεδρος μπορεί να εκλεγεί ο δημότης που έχει την ικανότητα να εκλέγει και έχει συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας του κατά την ημέρα της διενέργειας των εκλογών.

Δηλαδή σύμφωνα με το ισχύον συνταγματικό κείμενο, μπορεί να υπάρχει το δικαίωμα του εκλέγειν χωρίς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Ακόμη και το δικαίωμα του εκλέγειν ορίζεται με νόμο κι όχι από το Σύνταγμα. Δικηγόρος δεν είμαι, αλλά αν το επιχείρημα του Αντώνη Σαμαρά ισχύει, από αύριο πρέπει ν’ αρχίσει να μιλά για το δικαίωμα του εκλέγεσθαι των νέων κάτω των 25 ή των 21 ετών, και πώς αυτό έχει περισταλεί από το Σύνταγμα και τους νόμους που ψήφισε το κόμμα του όταν ήταν κυβέρνηση (όχι μόνο του, είναι η αλήθεια).

Αντιγράφω πάλι από το Βήμα:

Τόνισε μάλιστα ότι η ΝΔ θέλει τους μετανάστες που επιλέγουν να ριζώσουν στη χώρα μας, να αφήσουν πίσω τους στοιχεία του πολιτισμού τους που είναι ασύμβατα με το δικό μας, να ενταχθούν στην κοινωνία μας, να νιώσουν Έλληνες, να γίνουν Έλληνες μέσω της «ημετέρας παιδείας». «Δεν θέλουμε απλώς να «πάρουν τα χαρτιά τους» με συνοπτικές διαδικασίες και να αναπαράγονται ως διαφορετικά γκέτο. Θέλουμε την ενσωμάτωση των ξένων, για να καταπολεμήσουμε την ξενοφοβία. Για να τελειώσουμε το ρατσισμό. Δεν θέλουμε τα γκέτο που τροφοδοτούν κι αναπαράγουν το ρατσισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Ωραίος τύπος! Κυρίες και κύριοι, είναι γεγονός: για το ρατσισμό ευθύνονται οι μετανάστες. Αν δεν είχαν έρθει εδώ οι βρομιάρηδες, μια χαρά φιλόξενοι θα ήμασταν.

Σχολιάστε

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close